MENÜ

Kis-Balaton Táncegyüttes

A gyakorlással és fellépésekkel eltöltött évek, illetve évtizedek, nemcsak a tánclépések és koreográfiák elsajátításával gazdagítja az embert. A fegyelem, a zene és a tánc iránti elkötelezettség, a közösség és a társaság szeretete szinte kivétel nélkül jellemző minden táncosra.

Egy-egy táncfajta megismerése nem merül ki csupán a mozdulatok megtanulásában. Fontos a helyi hagyományokkal való ismerkedés, akár tényleges kutatás formájában. Érdemes térképen felkutatni az aktuális tájegységet, illusztrációkat, énekfelvételeket használni, megismerni az adott területre jellemző népviseletet.

Gyerekek esetében a különböző népi játékokkal való megismerkedés is fontos. Ezek az eljárások, illetve az akár szülőktől, nagyszülőktől hallott mesék, énekek, balladák mind segítenek abban, hogy a jelen fiatal nemzedéke megismerhesse, majd a későbbiekben továbbadhassa saját nemzeti kultúrájának kincseit.[9]

Amikor lemegy a függöny, a profi táncos még nem mozdul. Csak áll fegyelmezetten. Rettentő fáradt, több hét munkájának gyümölcsét habzsolja épp a „túloldalon” a közönség. Aztán a függöny megint szétnyílik, a vezényszóra még egyszer meghajol, megszorítja a mellette álló kezét, majd lemegy a színpadról. Persze akkor már fut, nevet, boldog, mindjárt elalszik, kapkodja le az alsószoknyákat. Ez egy életforma.

A magyar néptánccal való foglalkozás segít megismerni saját kultúránkat, és hozzájárul nemzeti identitásunk kialakításához. Egy-egy jól sikerült fellépés nem csak a közönségnek, de maguknak a táncosoknak is hatalmas élményt jelent. Abban, hogy a magyar kultúra ezen ága továbbra is megmaradjon, éppúgy az idősebb korosztálynak, mint a fiatalabb generációnak is nagy szerepe van. Előbbi a tanításban, és az értékek átadásában, utóbbi a tanulásban és az értékek megőrzésében kell, hogy helytálljon.

 

Hírek

 • 2015-10-08 07:28:32

  Tiszteletbeli vezetőnk:

  Egy olyan emberről szeretnénk írni és megköszönni eddigi munkáját valamint további támogatását, aki a Kis-Balaton Táncegyüttes életének meghatározó alakja volt, most is az és lesz is!

  Ez az ember Nagy Lajos volt együttesvezetőnk, Balatonszentgyörgy polgármestere. Akire "tiszteletbeli" vezetőként nézünk fel.

   

  Nagy Lajos

   

  Ez a köszönő oldal a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Táncegyüttes 45 éves jubileuma és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes barátságának 30 éves kapcsolata alkalmából íródott. Az évfordulókról 2010. június 5-én emlékeztünk meg.

  Nagy Lajos munkássága az együttes megalakulásához vezethető vissza, hisz' alapító tagként szervesen kapcsolódott a csoport munkájához; később a táncolást felváltva egy olyan szervezőmunkát vállalt magára, ami egész pályafutását végigkíséri.

  Ahhoz, hogy valakiből jó együttesvezető váljék, bizonyos képességekkel és készségekkel rendelkezni kell. Pl.: határozottság, magabiztos fellépés, kiváló szervezőkészség, empátia és még sorolhatnánk e pozitív tulajdonságokat; de nem tesszük, mert hisszük és tudjuk: akik ismerik és megismerték, kiváló embert ismerhetettek meg benne.

  Ezért tisztelgünk Nagy Lajos előtt, aki a Kis-Balaton Táncegyüttes szíve-lelke.

  Köszönjük.

  Tisztelettel: a KBTE vezetősége és tagja

Asztali nézet